Facts for restauratører - Tilde

Facts for restauratører

Velkommen til vores fact side!

Tildes marketing team laver løbende grundig research om restaurationsbranchen og publicerer det her på siden. Målet med denne side er, at give restaurant- og caféejere troværdig og brugbar information om deres branche, målgruppe og digital marketing.

Du kan navigere i facts i menuen, og under hver fact vil du finde en kort tekst, der fortæller dig hvordan du skal forholde dig til factet, så du får den bedst mulige marketing-strategi for din restaurant.

Fact 1 - Lokale ugeavisers dækning er faldet 23% siden 2010

Lokale ugeavisers dækning er faldet markant siden 2010

Mediernes Udvikling 2020

Tendensen er klar; de trykte medier falder i popularitet mens de digitale medier stiger. I alt er de lokale ugeavisers dækning nemlig falder med 23 % siden 2010, og det er især de unge der ikke læser de trykte aviser mere.

Kun 16 % af danskere mellem 16-34 år læser lokale ugeaviser

Men hvad betyder det for dig?

Det betyder, at du ikke skal bruge dine marketingkroner her. Ud over at det er svært at styre hvilken målgruppe du rammer, er de trykte mediers faldende popularitet en anden grund til at bruge dine marketingkroner online.

Men hvor skal du så bruge dine kroner?

Her er de mest populære digitale medier du kan annoncere på:

 1. Facebook: Hele 77 % af danskerne har en profil på Facebook og 64 % bruger det dagligt
 2. Instagram: 40% af danskerne har en profil på Instagram, men her er det værd at vide, at de fleste brugere er under 35 år. Så hvis du vil ramme en ældre målgruppe er Facebook et bedre bud
 3. YouTube: 37% af danskerne har en profil på YouTube, mens 26 % bruger det dagligt. YouTube er en god annonceplatform hvis du har et stort marketingbudget og producerer godt videomateriale.

Fact 2 - 31% af de 55-64 årige læser nyhedsbreve

Email marketing er mere effektivt hos nogle aldersgrupper end andre

E-mail marketing, Statista, 2018

En betydeligt større del af de 55-64 årige åbner og læser nyhedsbreve, sammenlignet med de 16-24 årige. Derfor er det altså en rigtigt godt ide, at gøre brug af e-mail, hvis din målgruppe er i denne aldersgruppe.

Men hvordan gør du så det?


Det er forholdsvist simpelt at komme i gang med nyhedsbreve. Vi har lavet en lille guide, til at hjælpe dig godt fra start:

 • Indsaml e-mails: Lav en form på din hjemmeside, hvor dine gæster kan skrive sig op. Med Mailchimp kan du både opsætte en form på din hjemmeside og udsende nyhedsbreve
 • Lav dit første nyhedsbrev: Send et nyhedsbrev ud med en ny ret på jeres menukort. Fortæl dine gæster om retten, og giv dem en kuponkode til 10% af regningen, hvis de besøger jer indenfor en uge.
 • Følg op på dine nyhedsbreve: Se hvor mange procent af dine modtagere åbnede nyhedsbrevet. Over tiden kan du sammenligne det med de andre nyhedsbreve du sender ud, og se hvilke overskrifter der får dine læsere til at åbne et nyhedsbrev. Skriv den information ned, og brug den i fremtiden!


Fact 3 - 20-29 årige går i gennemsnit ud 135 gange pr. år

Danskere i 20'erne står for flest restaurantbesøg om året - lær hvordan du kan nå dem

Tv Syd, 2018/2019

Det viser sig at personer mellem 20-29 år er den aldersgruppe som i gennemsnit går mest ud på restaurant og cafébesøg (hele 135 gange). Til sammenligning går personer over 65 kun ud i gennemsnit 30 gange om året.

Det er måske ikke altid den aldersgruppe som bruger flest penge på et besøg, men på grund af deres hyppige besøg er de værd at bruge marketingkroner på.

Men hvordan kan du så nå ud til denne aldersgruppe? De 20-29 årige er primært til stede på Instagram og Facebook, så vi anbefaler, at du bruger dine kræfter her.


Her er fire tips til at lokke denne aldersgruppe til din café eller restaurant:

 • Lav en studierabat, og fortæl dine potentielle gæster om det i et Instagram og Facebook opslag
 • Opdater dine åbningstider, booking-muligheder, billeder, telefonnumre og links, da denne aldersgruppe ofte besøger din hjemmeside og dine social medie profiler før de besøger din restaurant
 • Overvej at gøre brug af influencers til at nå denne aldersgruppe, da mange af dem stoler mere på influencers end på TV reklamer.
 • Giv rabat på take-away kaffe i et bestemt tidsrum


Fact 4 - Facebook er langt det foretrukne sociale medie blandt de 32-64 årige

Har du styr på hvordan du får fat i de mest købestærke gæster gennem markedsføring?

www.astridhaug.dk, 2018

De 30-60 årige er den aldersgruppe som bruger flest penge årligt på restaurant- og cafébesøg, og Facebook er deres foretrukne platform at være på. Derfor er der altså nogle købestærke gæster at finde på Facebook, som du kan nå ud til med opslag og annoncer.

Men hvordan når du ud til netop disse gæster?


Her er tre tips til at nå denne gruppe på Facebook:

 • Opret en Facebook annonce, som du målretter til denne aldersgruppe (Du kan blive guidet igennem det her: https://www.facebook.com/business/ads)
 • Lav indbydende events der lokker dem til din restaurant (du kan få massere af inspiration i vores blogpost om events). En ide til et event du kan afholde er winemakers dinner, som er blevet meget populært i Danmark.
 • Lav et aktuelt tilbud: Lav et opslag på Facebook hvor du skriver, at i har bestilt for mange vin hjem, og derfor giver i 1 flaske vin til alle der bestiller 3-retters menu.


Fact 5 - 900% flere søgninger indeholder 'nær mig i dag' over de sidste to år

Dine gæster leder efter oplevelser nær dem - sørg for at det er dit sted de finder

Think with Google, 2018

Google har slået fast, at der er sket en stor stigning i søgninger på oplevelser, tjenester og ydelser i lokalområdet over de sidste par år. Det kan du bruge til din fordel, ved at placere din restaurant lige midt i de søgninger.


Men hvordan gør du det? Se hvordan du kommer igang med at lave events med 3 trin:

 1. Find på et event: 3 retter for 250,-, gratis forret til fødselar, vinsmagning, påskefrokost
 2. Opret en underside med eventet: Skriv hvornår dit event foregår, hvad det indeholder, et par indbydende billeder, lokationen og billetinformation.
 3. Lav en Facebook annonce: Opret en Facebook annonce og ret den mod folk i dit steds lokalområde. Lav link til billetsalg eller din eventside.


Se flere eksempler på events her

Fact 6 - Anbefalinger gør 83% mere tilbøjelige til at købe et produkt eller en service

Dine gæster vælger at besøge restauranter ud fra anmeldelser

Convince & Convert

Mund-til-mund anbefalinger har eksisteret siden tidernes morgen, og man ved fra forskning, at vi stoler mere på udtalelser og anbefalinger fra andre forbrugere, end fra restauranten selv.

I dag foregår mund-til-mund markedsføring i høj grad på de sociale medier. Det betyder, at det ikke kun er en persons nærmeste omgangskreds der bliver påvirket af det, men hele deres netværk på Facebook.


Her er tre måder du kan sætte gang i positiv mund-til-mund markedsføring på Facebook:

 • Lav et opslag på din restaurants Facebook-side, hvor du opfordrer dine gæster til at skrive en anmeldelse af deres besøg. Når en potentiel gæst ser din profil, vil Facebook fremhæve de folk i personens netværk som har anmeldt siden, og så er der større chance for at du får en ny følger!
 • Lav annoncer med budskab som dine gæster vil dele. Det kan f.eks. være “middag for 2”, “kom 5 gæster og få en runde øl”, eller “køb 2 betal for 1”
 • Opret gode events på Facebook. Når en person trykker “deltag” i dine events, vil det blive vist i den persons netværk. Du kan læse vores blogpost, og få inspiration til events du kan afholde i din restaurant eller cafe!


Fact 7 - 70% af danskerne er på Facebook

Facebook er danskernes foretrukne sociale medie

Danmarks Statistik

En stor del af den danske befolkning er på Facebook, hvilket gør det til danmarks mest brugte sociale medie. Facebook har hele 36% flere brugere end Instagram og 13% flere brugere end Youtube.


Det er altså et rigtigt godt socialt medie, til at nå ud til nuværende og potentielle gæster.


Facebook hitter især blandt de 35-64 årige, som bruger dette sociale medie langt mere end nogle andre sociale medier.


Men hvordan kan du så gøre brug af Facebook?

Sandheden om Facebook efter 2018 er, at det er blevet svært at nå dine egne følgere og nye gæster uden at bruge penge.


Her er vores tips til at få succes med din restaurants Facebook profil:
 1. Lav opslag til din væg, men vær bevidst om at effekten er meget lille, hvis ikke du booster dit opslag (betaler for at få det vist til flere mennesker)
 2. Lav en Facebook annonce hvis du vil tiltrække flere nye gæster - danskerne elsker en god pris, så fang deres opmærksomhed med en iøjnefaldende pris, f.eks. 3 retter for 300 kr.
 3. Post til din Facebook når i afholder events, har et tilbud eller menu ændringer.
 4. Post billeder og opslag der viser jeres følgere hvordan livet er på din restaurant. Det kan være billeder af køkkenpersonalet, af gæsterne eller af jeres tjenere.


Det giver et godt indtryk når folk skal beslutte sig for at booke bord, og mange gæster vil besøge jeres restaurants Facebook side, inden de bestemmer sig for at besøge jer.


Fact 8 - 65% af danskerne bruger Facebook dagligt

Dine gæster er på Facebook, men har du styr på hvordan du når ud til dem?

DR, 2017

Hele 65% af danskerne bruger Facebook dagligt! Og hvis du tror, at det kun er de unge som scroller igennem deres nyheder, så tager du fejl. Der er sket en stor stigning i procentdelen af 65+ årige som dagligt bruger det sociale medie, så det er en god måde at nå ud til alle målgrupper på.

Men måske er du tom for ideer til de gode Facebook opslag?


Her er 5 ideer:

 • Bag-om-scenen videoer: Lav en kort video hvor dit personale præsentere en ny ret
 • Fortæl hvad der er i sæson: Fortæl dine gæster om sæsonens råvarer og hvordan i bruger dem i maden
 • Del opskrifter: Optag en kort video hvor i forbereder jeres lækreste opskrift - det er engagerende indhold, som har været populært i et par år nu.
 • Del jeres bedste anmeldelser: “... laver lækkert mad til overskuelige priser, og personalet er altid søde og smilende!” Kundeanmeldelser er en af de bedste reklameformer du kan lave for din restaurant, så del dem du har i en status!
 • Lav en konkurrence: Udlov en gratis forret til den heldige vinder, som tagger deres ven i dit opslag og liker det.


Fact 9 - 27% finder det irriterende at modtage nyhedsbreve der er for tætskrevne eller dårligt skrevet

Sådan undgår du at irritere dine gæster med nyhedsbreve

E-mail marketing, Statista, 2018

Mange finder dårligt skrevne nyhedsbreve irriterende. Det er vigtigt, at du bruger tid på det indhold, som du laver til dine nyhedsbreve. Det er bedre at sende én velskrevet og udtænkt nyhedsmail i måneden, end at sende én i ugen som ikke er lavet lige så omhyggeligt.


Men hvad er vigtigt at bruge tid på? Her er tre ting dine gæster lægger vægt på, når de modtager et nyhedsbrev:

 • Emnefeltet: Det er vigtigt at udtænke et fængende og velskrevet emnefelt, da det er det første indtryk dine gæster får af mailen. Det kan for eksempel være "Få 10% af dit næste besøg i restauranten" eller "Vi har fået en ny ret på menuen, læs alt om den her".
 • Layoutet: Det er vigtigt at lave så lidt tekst som muligt, og have god plads mellem tekststykkerne, samt godt med hvid kant i siderne. Billeder, videoklip og GIFs er også en rigtigt god ide, da det gør e-mailen lettere at overskue og mere interessant.
 • Teksten: Teksten skal være velskrevet og konkret, så gå det igennem flere gange for stavefejl, og prøv at holde det så kort som muligt.


Fact 10 - Instagram er den foretrukne platform for influencers i 2019

Her finder du de fleste danske influencers

Statista, 2019

Instagram er det foretrukne sociale medie for influencers, efterfulgt af blogs og så YouTube. På den ene side kan det betyde at det er oplagt at lede efter influencers på Instagram. Men hvad det også betyder er, at Instagram er ved at være mættet med betalt indhold - og det kan betyde at folk reagerer mindre på det.

Men hvad kan du så gøre i stedet?

Vi anbefaler at du finder en influencer på YouTube i stedet for. YouTube er en god måde at lave mere interaktivt markedsføring på, fordi at videoindhold skaber massere af engagement.


Her er tre tips til at ramme plet med din influencer marketing på YouTube:

 • Sæt et mål: Vil du have mere kendskab til din restaurant eller mere salg? Dit mål er et vigtigt første skridt, da det har indflydelse på hvad indholdet skal være. Hvis du vil øge kendskabet kan du lave en kreativ video hvor du fortæller om visionen bag din restaurant, og hvad der gør jer specielle. Hvis du vil øge salg kan du fortælle om et event eller tilbud i kører, og linke til en booking side.
 • Vælg den rette YouTuber: Vælg en person som laver indhold der er relevant for dig (for eksempel en madanmelder), som har mere 5.000 følgere, og som har arbejdet med betalt indhold før.
 • Lav det rigtige indhold: Indholdet skal planlægges ud fra både dit mål og den valgte influencer. Det kan for eksempel være at influenceren besøger din restaurant og spiser brunch med en ven, eller at influenceren taler om din restaurants vision og baggrund.


Influencer marketing er godt, fordi at vi ved, at folk er mere opmærksomme på dette reklameindhold end på tv-reklamer, men det kræver mange overvejelser og nøje planlagt indhold.


Fact 11 - 18% af danskernes “besøg” i 2017 var på kaffebar eller med en take-away kaffe

Lok gæster til med kaffe!

Tv Syd, 2018/2019

Kaffe er populært i Danmark, og faktisk er en stor andel af danskernes årlige besøg på caféer, restauranter, barer mm. dedikeret til kaffedrikning - enten i form af en kaffebar eller en kop take-away kaffe.

Men hvordan kan du gøre brug af dette? Hvis du har en restaurant eller café som sælger kaffe, anbefaler vi, at du sætter godt med fokus på det.


Her er tre tips til at lokke kaffe-tørstige gæster til din restaurant eller café i dag:

 • Giv tilbud på kaffe og annoncer for det på Instagram og Facebook
 • Lav en Facebook konkurrence, hvor du udlodder to kopper kaffe til en heldig vinder og deres ven/veninde
 • Folk er vilde med økologi, kvalitet og fairtrade - så hvis din kaffe opfylder (et eller flere af) disse kriterier, kan du gøre det tydeligt med et skilt eller på en tavle.
 • Lav stempelkort, så dine loyale gæster får hver 10. kaffe gratis - så får du hurtigt faste gæster og mersalg


Fact 12 - 15-75 årige bruger 5% af deres medieforbrug på trykte medier

Pas på med kun at bruge dine marketingkroner på trykte medier

DR, Medieudviklingen 2018

De 15-75 årige brugte i 2018 kun 5% af deres medieforbrug på trykte medier - et fald på 1% fra året før. Det stemmer overens med den generelle udvikling i Danmark, hvor de digitale medier overtager mere af folks tid.

Men hvor bruger dine gæster så deres tid mest? TV, streaming og sociale medier.

Det er godt at gøre dine potentielle gæster opmærksomme på din restaurant så mange steder som muligt, da du så er sikker på at nå ud til den brede befolkning. Men på grund af udviklingen i danskernes medievaner, vil vi ikke anbefale at du satser på de trykte medier alene.


Vil du lave en god annonce til en avis eller et magasin?


Her er vores tips, til hvordan du får den bedste annonce for pengene:

 • Hold det simpelt: Undgå at sige for meget med din annonce da det skaber forvirring. Fokuser på hovedbudskabet, for eksempel “køb vores 3 retters menu til Dining Week 2019”, og kommunikér det klart og tydeligt gennem tekst og billede.
 • Husk call to action: Call to action er den handling du vil have dine gæster til at foretage sig, efter at de har set annoncen. Det kan for eksempel være “gå ind på www.hjemmeside.dk og book et bord i dag”.
 • Vælg det rigtige medie: Der er massere af aviser og magasiner du kan annoncere i, så det er essentielt at du undersøger hvor din målgruppe er, før du beslutter dig for en.


Fact 14 - 20% af markedsføringsfolk automatiserer deres email marketing

Ram dine gæster på det rigtige tidspunkt med email automatisering

HubSpot

Hele 20% af de som arbejder med markedsføring har automatiseret dele af deres email marketing. Det betyder, at emails er sat op så kunder automatisk modtager dem på bestemte tidspunkter, som for eksempel når de lige har skrevet sig op til et nyhedsbrev.

Men hvilke dele af din email kommunikation skal du automatisere?

For at gøre det nemt for dig selv, kan du opsætte en række emails til nye gæster, som bliver sendt ud med et par ugers mellemrum:

 1. Byd den nye gæst velkommen, og fortæl dem hvad de kan forvente fra dine nyhedsbreve
 2. Tilbyd dem en kupon der giver rabat på menukortet
 3. Del en af jeres mest populære opskrifter med gæsten, gerne med link til en video
 4. Del nogle af jeres mest positive kundeudtalelser

En systematisk tilgang til markedsføring sikrer dig at ingen gæster bliver glemt, og sørger for at din restaurant er i gæstens erindring hele tiden.

Fact 15 - 26% af danskere bruger software til at blokere annoncer

Annonceblokkering bliver mere populært - sådan kommer du udenom problemet

Statista

I løbet af de seneste år er brugen af såkaldte ad blockers steget meget. Ad blockers er en software som man kan installere på sin telefon eller computer, der blokerer annonceindhold. Det er selvfølgelig dårlige nyheder, for dem som bruger penge på annoncering.

Men der findes heldigvis flere løsninger på problemet

Her er annoncering der kommer rundt om ad blocker problemet:

 1. Influencer marketing: Influencer marketing, som for eksempel på YouTube, væver det betalte indhold ind i underholdningsmaterialet, i stedet for at præsentere det som en forstyrrende annonce
 2. Native advertising: Native ads er annoncer der blender ind i det medie de optræder i (læs mere på vores blogpost). Det er ikke en annonceringsform der nødvendigvis kommer rundt om teknologien i ad blockers, men til gengæld er det en annnonceringsform der kan løse årsagen til at bruge ad blockers: forstyrrende annoncer. Denne annonceringsform er nemlig mindre forstyrrende og irriterende end for eksempel bannere. Et godt eksempel er Facebook annoncer, der optræder som almindelige posts når du scroller igennem startsiden
 3. Lav gode annoncer: Det lyder banalt, men nøje planlagt indhold til den rigtige målgruppe kan være med til at få folk væk fra ideen om at bruge ad blockers. Hele 83% mener, at det kun er irriterende og forstyrrende annoncer de vil blokere, mens andre annoncer kan være hjælpsomme og relevante. Ved lave godt annonceindhold, målrettet mod de rigtige folk, kan du sørge for at færre vil ty til annonceblokering

Fact 16 - Reduceret efterspørgsel på annoncer grundet COVID-19

Facebook og Google oplevede en reduktion i efterspørgslen på annoncer i slutningen af marts 2020 grundet COVID-19

Mediernes Udvikling 2020

Da store dele af verden lukkede deres samfund ned i marts 2020 oplevede Facebook og Google at efterspørgslen på annoncer faldt markant. De så dog en stabilisering af efterspørgslen allerede i juni, da dele af økonomien begyndte at åbne igen.

Det kan være svært at finde marketingkroner i budgettet under kriser som denne, men her er et par gratis tiltag du kan gøre brug af, for at skabe omsætning i din restaurant:

 • Tag dig af dine gæsters bekymring: Dine gæster står også i en usikker situation, og det er vigtigt at du har klar information på din hjemmeside og dine sociale medier, hvor du fortæller dem om de forholdsregler i har taget for at gøre deres besøg sikkert
 • Sats på take-away: Om du laver smørrebrød eller pizza er det vigtigt at du tilbyder din mad som take-away i disse tider. Der er nemlig mange gæster som ikke går ud, men stadig bestiller mad hjemtil. Opret et afsnit på din hjemmeside med klar information om det take-away du tilbyder (menu, pris, bestilling- og leveringsmetode)
 • Lav attraktive tilbud: Lige nu skal der mere til at få folk ud af deres hjem, så lav attraktive tilbud som du kan sende ud via nyhedsbreve, på de sociale medier og på din hjemmeside. Det kunne for eksempel være 30 % på drinks i happy hour, Gratis forret ved køb af hovedret og dessert, Halv pris på udvalgte flasker vin, 20 % studierabat på kaffe.

Fact 17 - Facebook oplever nedgang blandt de unge

Er Facebook ved at miste grebet om de unge?

DR, 2018

Facebook er stadig en vigtig platform at være til stede på, for at nå ud til potentielle gæster i alle aldersgrupper. Men udviklingen i Danmark er, at de unge bruger mindre tid på Facebook end tidligere.


Der sker hele tiden fornyelser i den digitale verden, og det er vigtigt at følge med! Her er tre måder du kan få dine annoncer ud til de unge på:

 • Annoncer på messenger: Brugen af Messenger stiger, og som noget relativt nyt kan du annoncere der! Lav en annonce i Facebook Business, hvor du fortæller om et tilbud i har i øjeblikket, og sørg for at den optræder i Messenger. Du kan læse om opsætningen her
 • Annoncer på Instagram Stories: Instagram Stories er enormt populært, og en god måde at nå ud til din målgruppe på, hvis de er under 30 år. Optag en kort video, hvor du præsentere dit køkkenpersonale, og skriv at du glæder dig til at tage imod aftenens gæster.
 • Videoannoncering: Videoannoncering engagerer dine gæster på en helt anden måde! Optag en kort video hvor i forbereder en af jeres populære retter. Du kan optage med din mobil, og klippe det sammen med et gratis værktøj. Læs mere på vores blogpost.


Fact 18 - Mange danske restauranter går konkurs

I 2016 gik næsten 400 danske restauranter konkurs

— Horesta, Normtal Analyse 16/17

Markedet for restauranter er hårdt, og desværre går mange konkurs hvert år. Der har været en øget konkurrence og åbning af mange nye restauranter de seneste år, og det kan mærkes.


Men hvad kan du så gøre ved det?


Nu mere konkurrence der er, nu vigtigere er det selvfølgelig at din restaurant skiller sig ud fra mængden.


Sådan giver du dine gæster en anledning til at besøge din restaurant i dag:
 1. Lav et nyhedsbreve: Tilbyd dine gæster 3 retter for 300,- og skriv det til dem i et nyhedsbrev.
 2. Opdater jeres hjemmeside: Tilføj 3-retters menu for 300,- arrangementet til din restaurants hjemmeside, og gør det klart hvordan dine gæster kan benytte sig af tilbudet (online booking, telefonnummer eller email)
 3. Lav et opslag på Facebook: Lav et opslag på Facebook hvor du fortæller om dit tilbud på 3 retter for 300,-. Husk at skrive datoen tilbuddet gælder til, prisen og link til menuen


Fact 19 - 80% af dealsitegæster vender aldrig tilbage

80% af dealsitegæster vender aldrig tilbage efter at have købt en deal

DR

Bruger du dealsites til at få flere gæster i din restaurant?


De gæster som køber deals er generelt prisfølsomme. Størstedelen af dem vil ikke vende tilbage og betale fuld pris, efter at have købt en deal. Desuden kan det være svært at skabe fortjeneste, når du skal give en attraktiv rabat, samtidig med at dealsitet tager en betydelig procentdel til sig selv.


Men er deals så en dårlig ide? Nej, ikke nødvendigvis


Grundideen i dealsites er god, da du skaber opmærksomhed til din restaurant og tiltrækker gæster. Men dealsites er dyre og tvinger dig ofte for langt ned i pris, til at der er god fortjeneste i det.


Løsningen? Opret dine egne deals uden et dealsite, og brug i stedet dealsitets kommision på markedsføring


På den måde kan du oprette deals på dine egne vilkår, uden at blive presset for langt ned i procenterne af dealsites, samtidig med at du sparer deres kommission.


Her er tre eksempler på deals du kan oprette i dag:
 • Happy-hour på drikkevarer
 • Få en gratis forret ved køb af hovedret
 • Fast menu til god pris hver tirsdag, f.eks. 3 retter for 250 kr.

Dine gæster kan sagtens spotte et godt tilbud, uden at der står 50% i teksten. Så prøv at kommunikere med indbydende tekst i stedet for procenter.


Fact 20 - Der åbner mange restauranter i Danmark

I 2016 åbnede 500 nye restauranter i Danmark

— Horesta, Normtal Analyse 16/17

Restaurationsbranchen er i vækst, og der åbner hvert år mange nye restauranter i Danmark. Men det betyder også, at konkurrencen bliver hårdere, og derfor bliver din markedsføring vigtigere.


Dine potentielle gæster får flere og flere caféer og restauranter at vælge imellem, og det er småting der kan være med til at træffe den beslutning. For eksempel ved vi, at mange gæster tjekker en restaurants Facebook profil, før de vælger om de vil besøge restauranten.


Er din restaurants Facebook profil optimal?


Her er tre tips du kan bruge i dag, til at gøre din restaurants profil bedre:
 1. Opdater oplysninger: Sørg for at telefonnumre, links, åbningstider og booking-knap er som det skal være - det er en vigtig detalje for gæster der overvejer at besøge din restaurant
 2. Tag nye billeder: Sæt en dag af til at tage skarpe og indbydende billeder af din restuarant, personalet og retterne som du kan sætte ind på din profil
 3. Lav et opslag: Tag et billede af dit smilende personale, post det på Facebook, og skriv at de glæder sig til at tage imod aftenens gæster


Fact 21 - Instagram har et overtal af kvinder

Der er stadig flere kvinder end mænd på Instagram

Slots- og Kulturstyrelsen

Den demografiske fordeling på Instagram hælder ikke bare mest mod de unge, men også mod kvinderne. I 2018 var der 11% flere kvinder end mænd, som brugte Instagram.


Men hvad betyder det for dig som restauratør?


Det er vigtigt at vide hvilke dele af befolkningen der befinder sig på de forskellige sociale medier, så du kan være sikker på, at nå ud til din målgruppe. Det er godt at have en profil på Instagram af flere årsager, og vi anbefaler, at du gør brug af dette sociale medie.


Men da Facebook stadig er de mest brugte sociale medie i Danmark, med en god fordeling af aldersgrupper og køn, anbefaler vi, at du har en profil her.


Her er tre gode råd til din restaurants Facebook profil:
 1. Opdater din restaurants telefonnummer, link til hjemmeside og billeder

Hvis din restaurants profil er opdateret og indbydende, er der større chance for, at en gæst som ser profilen har lyst til at besøge jer.

 1. Slå jævnligt et opslag op på din restaurants Facebook profil

Hvis du afholder et event i din restaurant, et særligt tilbud, eller bare får taget et godt billede af noget, så er det en god ide at slå det op på din restaurants profil. Det viser at der er liv i restauranten, og lokker flere gæster til.

 1. Svar på relevante henvendelser fra dine gæster

Dine gæster vil sætte pris på at blive svaret, hvis de har slået et spørgsmål op på din restaurants profil, eller har kommenteret noget interessant.


Fact 22 - Influencer marketing er i vækst

De 14 største influencer bureauer i Danmark omsatte 37,9% mere i 2018

finans.dk

En Influencer har en stor følgerskare og sætter dagsordenen for hvad der er attraktivt at købe. Når det kommer til restauranter og caféer, spiller influencers en vigtig rolle, i at levere word of mouth markedsføring til de potentielle gæster.


Der er ikke tvivl om, at influencer branchen vokser, og at flere restauranter gør brug af influencers til at tiltrække nye gæster. Men før du kaster dig ud i et samarbejde med en influencer, er det vigtigt at du undersøger profilerne grundigt, så dine penge ikke bliver spildt.


Her er tre tips, hvis du overvejer at bruger influencer marketing:
 1. Indretningen af din restaurant vigtig, så læs vores blogpost om indretning til Instagram, og se om der er noget du kan bruge i din restaurant eller café. Hvis din restaurant eller café er Insta-venlig, er der større chance for at du organisk får omtale fra influencers.

 2. Hvis du vil indgå et samarbejde med en influencer, så sørg for at undersøge profilen grundigt. Mange influencers har en international følgerskare, så hvis din restaurant er meget lokal, giver det ikke mening at arbejde med disse. Du kan kigge på deres kommentarer og se, hvor mange er danske.

 3. Hvis du vil have din restaurant i et enkelt opslag fra en mindre influencer, kan du sagtens tilbyde dem et gratis måltid til gengæld for et opslag. Men hvis du vil indgå et større samarbejde, er det vigtigt at du laver en kontrakt med vedkommende.


Fact 23 - 60% flere bruger Instagram Stories

Instagram Stories har fået 60% flere brugere på et år

finans.dk

Hver dag kigger 500 millioner mennesker Instagram Stories igennem, verden over. Instagram Stories giver dig mulighed for at interagere med dine følgere. Det er en fordel, da der så er større chance for at de tænker på netop din restaurant, næste gang de skal vælge et sted at spise.


Men laver du Stories der fanger dine gæsters opmærksomhed?


Instagram Stories er flygtige, og gemmes ikke (medmindre du tilføjer dem til som højdepunkter). Derfor adskiller de sig fra Instagram opslag, der som udgangspunkt ikke forsvinder fra din profil. Stories er en god mulighed for dig til at give dine følgere indblik i din restaurant, og poste noget mere personligt og flygtigt end resten af indholdet på din profil.


Her er tre forslag til hvad du kan poste til din restaurants Instagram Story i dag, og fange potentielle gæsters opmærksomehd:
 • Afhold et event: Arranger en vinsmagningsaften. Tag et billede af jeres vine, og post det i jeres Story 14 dage før eventet, 7 dage før, og på selve dagen.
 • Fortæl om en ændring i menukortet: Tag et billede af jeres nyeste tilføjelse til menukortet, og post det på jeres story. Det giver jeres følgere anledning til at besøge restauranten i dag.
 • Vis dine følgere dit køkkenpersonale: Dine gæster vil gerne vide hvem i er på et dybere niveau end jeres menukort. Optag en kort video fra køkkenet når der er gang i gryderne, og lad dit personales personlighed skinne igennem - det vil pleje relationerne til dine nuværende gæster, og få dem til at vende tilbage.


Fact 24 - Restaurantanmeldelser læses mere end nogle andre

Gæster elsker at læse restaurantanmeldelser

Bright local

Undersøgelser har vist, at anmeldelser og billeder fra andre gæster er vigtige for de gæster som overvejer at besøge din restaurant. Det gælder både indholdet på sider som TrustPilot og TripAdvisor, men også gæsters omtale på restaurantens sociale medier.


Men hvad kan du så gøre, for at fremstå bedst muligt?
 1. Svar på negative anmeldelser

Har du fået negativ omtale, er det en stor fordel hvis du svarer høfligt på anmeldelsen. Gæster ved godt, at anmeldelser er subjektive, og de vil sætte pris på at se jer anerkende og svare på dem.

 1. Fremhæv det positive

På TripAdvisor kan du fremhæve tre gode anmeldelser, som du synes, beskriver din restaurant bedst. Det er en god måde at få det positive til at træde frem på, og efterlade det bedst mulige indtryk ved jeres besøgende.

 1. Repost billeder som jeres gæster har slået op på Instagram, til jeres egen profil

Det er en rigtig god måde at gøre brug af brugergenereret indhold på. Det er både billigt og effektivt, da gæsten tager billedet for jer, og god, autentisk omtale fordi det kommer fra en gæst.


Du finder de billeder dine gæster har lagt op af jer, ved at trykke på det lille forstørrelsesglas i bunden, og søge på #dinrestaurantsnavn. Når du finder et billede du vil tilføje, tager du et screenshot, beskærer det så man kun kan se opslaget, og poster det til din egen profil.

Husk at sende en besked til vedkommende, hvor du spørger, om du må bruge deres billede først.


Du kan læse mere om TripAdvisor på vores blogpost


Fact 25 - Vores hjerner forholder sig forskelligt til print og digitale medier

Vores hjerner forholder sig forskelligt til print og digitale medier

Kilde

Undersøgelser viser, at når vi læser på en computer eller smartphone, springer vi mere i teksten, søger efter nøgleord og læser overfladisk. Når vi læser en bog eller en avis, er vi derimod mere tilbøjelige til at læse det i kronologisk rækkefølge og i dybden.


Men betyder det, at du skal annoncere i trykte medier? Det kommer an på budskabet


Hvis du har en kompliceret kampagne der skal nærlæses af dine gæster, kan det godt betale sig at sætte den i en avis. Det kan også være en god ide, at bruge avisannoncering i samspil med digitale annoncer.


Avisannoncer er dyre per øjne der ser dem, men hvis du fanger deres opmærksomhed er de tilbøjelige til at nærlæse det du skriver mere. Vi anbefaler at du bruger digital markedsføring, som Facebook og Google annoncer, og avisannoncer som supplement.


Her er tre tips, til at lave en annonce som er velegnet til vores læsevaner på de digitale medier:
 1. Spar på teksten, og sørg for at de vigtigste informationer kommer frem øverst

 2. Brug punktform hvis du remser op

 3. Brug skarpe billeder og læsevenlig, stor skrift


Fact 26 - Flere går på nettet fra mobilen

Danskerne går mere på nettet fra mobiltelefonen end computeren

DR

DR har slået fast at vi nu surfer mere på nettet fra vores mobiltelefoner end fra computeren. Det betyder, at din hjemmeside skal være optimeret til mobilbrug. For dig har det to konsekvenser hvis din hjemmeside ikke er optimeret til mobilvisning:

 1. Hvis din hjemmeside ikke er mobilvenlig, ligger den ikke så højt oppe i Google søgninger, og bliver derfor ikke fundet af gæster.
 2. Hvis din hjemmeside ikke er mobilvenlig, risikerer du at miste potentielle gæster, fordi siden kan være svær at bruge på mobilen. Det irriterer mange gæster som forlader siden før de har fundet dit telefonnummer eller booket bord.


Faktisk afslørede Google i en undersøgelse at 53% af folk som går på nettet fra deres telefon, forlader siden hvis den tager længere end 3 sekunder om at indlæses.


Ud over hvor hurtigt din side indlæses, lægger dine gæster vægt på om den er nem at navigere, og om den indeholder de vigtigste informationer. For at danne dig et indtryk af hvordan din hjemmeside er at bruge for dine gæster, kan du få en af dine ansatte til at besøge hjemmesiden fra deres telefon, og bedømme oplevelsen.


Hvis din hjemmeside er langsom eller svær at navigere på, anbefaler vi, at du søger hjælp hos en professionel virksomhed, der kan optimere din hjemmeside til mobilbrug.


Fact 27 - 27% finder dårligt skrevne nyhedsbreve irriterende

27% af dine gæster finder dårligt skrevne nyhedsbreve irriterende

Statista

Derfor er det vigtigt, at du bruger tid på det indhold du laver til dine nyhedsbreve. Det er bedre at sende én velskrevet og udtænkt nyhedsmail i måneden, end at sende én i ugen som ikke er lavet ligeså omhyggeligt.


Men hvad er vigtigt at bruge tid på når du laver et nyhedsbrev?


Her er tre ting dine gæster lægger vægt på, når de modtager et nyhedsbrev:
 1. Emnefeltet: Det er vigtigt at udtænke et fængende og velskrevet emnefelt, da det er det første indtryk dine gæster får af mailen - og bestemmer om de åbner mailen eller sletter den
 2. Layoutet: Det er vigtigt at lave så lidt tekst som muligt, og have god plads mellem tekststykkerne, samt godt med hvid kant i siderne. Billeder, videoklip og GIFs er også en rigtigt god ide, da det gør e-mailen lettere at overskue og mere interessant
 3. Teksten: Teksten skal være velskrevet og konkret, så gå det igennem flere gange for stavefejl, og prøv at holde det så kort som muligt.


Husk at sende en testmail til dig selv inden du sender nyhedsbrevet ud. Hvis den tager lang tid om at indlæse billeder eller GIFs, er det vigtigt at du gør dem mindre eller fjerner dem. Et godt værktøj til at gøre billeder mindre, finder du her.


Fact 28 - Nyhedsbreve bliver mere populært

Fra 2016 til 2018 blev 4% flere nyhedsbreve åbnet

Statista

Nyhedsbreve er en god måde at nå ud til dine gæster på, og udviklingen peger på, at flere nyhedsbreve bliver åbnet. En af de ting der gør nyhedsbreve til et stærkt værktøj for dig, er at du når gratis ud til dine gæster, og at de selv har skrevet sig op til at modtage dem. Modsat for eksempel Facebook eller et dealsite, hvor du skal betale for at nå ud til gæster.


Men hvordan kommer du igang med at bruge nyhedsbreve? Det første du skal bruge, er emails


Der er flere måder du kan indsamle e-mails til din mailliste. Vi anbefaler, at du gør brug af flere af disse til at indsamle mails, da du langt hurtigere vil få en god liste med e-mails.


Her er tre måder, du kan indsamle e-mails på:
 1. Lav en form på din hjemmeside hvor dine besøgende kan melde sig til nyhedsbrev
 2. Slå et opslag op på Facebook, hvor du linker til din hjemmeside og opfordrer dine følgere til at skrive sig op til jeres nyhedsbreve
 3. Gør dine følgere opmærksomme på værdien af at skrive sig op til dine nyhedsbreve, ved at fortælle dem hvad de kan få ud af det. Det kunne for eksempel være adgang til eksklusive tilbud.


Du behøver ikke mere end 20 gæsters e-mail før du kan begynde at sende nyhedsbreve ud, og opbygge en stærkere relation til dine gæster.


Fact 29 - Danske restauranters omsætning er stigende

Siden 2012 er danske restauranters omsætning steget med 26,2%

— Horesta, Normtal Analyse 16/17

Der er vækst i restaurationsbranchen, men vækst betyder øget konkurrence, og de seneste år har der været mange konkurser blandt danske restauranter. Især Hovedstaden og Danmarks andre store byer er hårdt ramt af konkurrencen.


Derfor er det enormt vigtigt at skille sig ud blandt sine konkurrenter, og at bruge sine marketingkroner fornuftigt.


Her er tre gode råd, til hvordan du kan få din restaurant til at stå ud fra mængden:
 1. Lav en god oplevelse for dine gæster: Tilbyd dine gæster en lækker skaldyrsaften, med en fast menu for 300,-
 2. Tiltræk gæster med effektiv markedsføring:, Send et nyhedsbrev ud hvor du fortæller om skaldyrsaftenen. Husk at inkludere dato, pris og link eller telefonnummer til booking
 3. Gør bordbooking nemt: Hvis du ikke har online bordbooking kan det anbefales! Gæster hopper fra hvis det er besværligt for dem at booke, så få online bordbooking i dag.


Fact 30 - Instagram er mest populært blandt de unge

Instagram er mest populært blandt de 16-24 årige

Audience Project

Instagram er mest populært blandt de unge, hvor 56% af denne befolkningsgruppe har en profil på det sociale medie. Til sammenligning er 35% af de 25-34 årige, 20% af de 35-44 årige, og kun 9% af de 45-54 årige til stede på Instagram.


Det betyder altså, at du primært når ud til danskere under 30 år når du poster på Instagram.


Men betyder det så, at du ikke skal bruge tid på Instagram? Det afhænger af hvem din målgruppe er. Hvis de fleste af dine gæster er mellem 15-24 år, er det klart værd at bruge energi på Instagram.


Her er vores tips, til at nå ud til flest mulige potentielle gæster, baseret på din målgruppes alder:
 • 15-24 årige: Så kan du med fordel bruge tid på Instagram
 • 25-44 årige: Brug kræfter på din restaurants Facebook profil, men hav også gerne en Instagram profil
 • Over 44 år: Fokusér primært på Facebook

Fact 31 - 66% af virksomheder er på sociale medier

2 ud af 3 virksomheder er på de sociale medier

Danmarks Statistik

I 2017 var 2 ud af 3 virksomheder på et eller flere af de sociale medier. Vi ved, at mange af dine potentielle gæster slår din restaurant op på Google eller Facebook før de beslutter sig for at besøge dig.


Så hvis de finder en af dine konkurrenter der, men ikke finder din restaurant, kan det betyde at du mister en gæst. Derfor er det en rigtigt god ide at være til stede på de sociale medier.


Men hvor skal du så starte? Her er tre tips til at komme godt igang med at bruge Facebook:
 • Opret en profil på Facebook, og sørg for at have links til jeres hjemmeside, et par gode billeder, og informationer såsom åbningstider
 • Få dine ansatte til at invitere deres venneliste til at synes godt om siden
 • Slå et opslag op hvor du tager et billede af dit personale, og fortæller at i er kommet på Facebook


Den gode nyhed er, at der ikke skal ret meget til før du at er foran mange af dine konkurrenter på de sociale medier. Sørg for at bruge tid her, og opdater din hjemmeside, så vil du give dine potentielle gæster det bedst mulige førstehåndsindtryk.


Fact 32 - 89% læser svar på anmeldelser

89% af forbrugere læser restauranters svar på anmeldelser

Bright local

Vi ved at brugeranmeldelser har stor betydning for dine potentielle gæster. Og med den øgede mængde af anmeldelser der skrives, er det klart, at der vil være nogle negative iblandt dem. Restaurantbesøg er en subjektiv oplevelse, og du kan ikke gøre alle tilfredse.


Men fortvivl ikke.


Du kan nemlig være med til at påvirke dine potentielle gæsters indtryk af din restaurant, ved at svare på anmeldelser, gode som dårlige. En undersøgelse i Harvard Business Review konkluderede at virksomheder som svarede på TripAdvisor anmeldelser øgede deres samlede bedømmelse.


Her er tre tips til det gode svar på en negativ anmeldelse:
 1. Anerkend gæstens negative oplevelse, ved at sige tak for kommentaren, og at i beklager, at det ikke levede op til deres forventning
 2. Vær forstående overfor gæstens kritik, da det er en subjektiv oplevelse, og behold den gode tone
 3. Læg vægt på det positive i gæstens kommentar, hvis der er noget, og fremhæv dette


Hvis du vil vide mere om brugeranmeldelsessiden TripAdvisor? Så læs vores blogpost om det her.


Fact 33 - Flere slår restauranter op på de sociale medier

Dine gæster slår restauranter op på de sociale medier, før de beslutter sig for et besøg

eMarketer

Det er blevet normen blandt mange danskere, at slå en restaurant eller café op på de sociale medier, før de bestemmer sig for om de vil besøge den. Førstehåndsindtryk betyder meget, så derfor er det vigtigt at din restaurants Facebook-profil giver det rette indtryk.


Her er tre konkrete ting du kan gøre, for at dine gæster ikke hopper fra når de ser jeres Facebook profil:


1. Opdater telefonnummer, e-mail, hjemmeside-link og åbningstider

De praktiske oplysninger skal bare være i orden, for det kræver ikke mere end én forgæves opringning, eller et link som ikke duer, før din gæst vælger at besøge en konkurrent i stedet for.

2. Sørg for at have et par gode, skarpe billeder af restauranten og maden

Tips til et godt mad-billede: Tag billedet i godt dagslys, husk at fokusere på motivet og tag billedet skråt oppefra.

3. Slå opslag op på Facebook regelmæssigt

Det er vigtigt, at de gæster som besøger jeres Facebook profil, får indtryk af at der er liv i restauranten. Slå et opslag op om menu-ændringer, om en af jeres signaturretter, eller om events i afholder.


Fact 34 - Facebook annoncering bliver dyrere

Prisen på Facebook annoncering er stigende

Bonzer

Facebook annoncering bliver dyrere, i takt med at flere virksomheder bruger det. Men det betyder ikke, at du skal holde dig fra det. Facebook er stadig Danmarks foretrukne sociale medie, hvor 70% har en profil.


Men hvordan skal du så forholde dig til prisstigningerne? Ved at lave mere målrettet indhold.


Dine kroner er dyrebare, og når prisen på Facebook annoncering er stigende, anbefaler vi, at du er meget omhyggelig med de annoncer du laver.


Her er tre konkrete måder, du kan gøre din Facebook annoncering mere målrettet:

 1. Definer din målgruppe

For at få mest muligt ud af din annonce, er det vigtigt at have en veldefineret målgruppe, som indholdet laves på baggrund af.

 1. Leg med billede og video

Der er forskel på effekten af en video og billede annonce. Ifølge Facebook er en billedannonce god til at få flere til at kende din restaurant, mens en videoannonce engagerer din målgruppe i indholdet. Du kan lære mere om videoannoncering i vores blogpost.

 1. Genvis din annonce til de gæster som har vist interesse

Genvisning (eller retargeting) betyder, at din Facebook annonce vises til de gæster som har udvist interesse i din restaurant, men ikke booket bord endnu. Det er en effektiv måde at minde potentielle gæster om at besøge din restaurant. Læs mere om retargeting i vores blogpost, og få hjælp til at sætte det op her


Fact 35 - 34% af danskere er på Instagram

Find dine potentielle gæster på Instagram med disse tre tips

Danmarks Statistik

34% af danskerne er på Instagram mens 24% bruger det dagligt. Der er altså mange potentielle gæster din restaurant kan nå ud til på Instagram, og vi anbefaler at du har en profil her, især hvis din målgruppe er unge.

Derudover ved vi, at Instagram er den sociale platform der bruges mest til at følge og interagere med virksomheder. Instagram er altså en rigtig god mulighed, for at vise folk hvad der foregår i din restaurant, og hvad der gør jer specielle.


Men hvordan kan du konkret bruge Instagram til det? Her er vores tips til Instagram:


1. Repost billeder som dine gæster har lagt op af din restaurant

Det fungerer som et slags socialt stempel på, at gæster gider besøge din restaurant, og endda ligge billeder op af den. Desuden er det gratis markedsføring, for du skal ikke gøre andet, end at reposte deres indhold - win win


2. Optag korte film, hvor i tilbereder en af din restaurants signatur retter

Da gæster godt kan lide at interagere med virksomheder på Instagram, er det en oplagt platform til at poste noget om din restaurant som går “bag tæppet”.


3. Post billeder af jeres kommende events

Så vil massere af gæster, som kan lide jeres restaurant og følger jer, blive opmærksomme på, hvad der sker hos jer. Hvis i vil have flere nye gæster, kan i også vælge, at betale for at Instagram promoverer jeres indhold. Bare husk, at du på Instagram når ud til folk under 30 år. Hvis du vil nå målgruppen over 30 år, er Facebook et bedre valg.


Fact 36 - Influencer reklamer får mere opmærksomhed end tv-reklamer

Folk er mere opmærksomme når de ser reklamer fra influencers, end når de ser tv-reklamer

Finans

Det skyldes at tv-reklamerne er urelaterede til det program folk ser, og kan derfor virke irriterende eller kedelige.

Men når en influencer besøger en restaurant i en YouTube video, eller slår et billede op på Instagram fra deres café-besøg, smelter det sammen med resten af det indhold deres følgere ser, selvom det måske er betalt - og det holder bedre på opmærksomheden.


Men hvordan kan du gøre brug af denne reklameform?


Hvis du vil igang med at bruge influencer marketing, anbefaler vi at du starter stille ud. Her er tre konkrete tips du kan bruge i dag, til at stifte bekendtskab med influencer verdenen:

 1. Find en influencer på Instagram du kunne tænke dig at arbejde med.

Du kan søge på #mad[bynavn], og finde frem til profiler med mange følgere der. Gå ikke efter profiler med flere millioner følgere i Danmark, for der er ikke mange. Gå i stedet efter en profil med indhold og følgere der passer til din restaurant.

 1. Skriv til personen, og tilbyd dem et gratis måltid, til gengæld for et opslag på deres profil.

Så længe du er komfortabel med det, kan du sagtens indgå i sådan en udveksling uden en kontrakt, men vi anbefaler ikke at du indgår i større samarbejde uden en.

 1. Mål på resultaterne.

Har du fået flere følgere efter opslaget eller mere trafik til din hjemmeside? Har du haft flere gæster i restauranten? Hvor mange likes og kommentarer fik opslaget?


Fact 37 - 86% bruger influencer marketing for at øge kendskabet til dem

De fleste virksomheder bruger influencer marketing til at få flere til at kende til dem

Statista

Brandbevidsthed, som er et marketing term, betyder hvor bevidste dine potentielle gæster er om din restaurant. Hvis de skal ud og spise, er din restaurant så den første de kommer i tanke om, og kender de overhovedet til den?

86% af de virksomheder, som gør brug af influencer marketing, har den målsætning at de vil øge brandbevidstheden blandt deres potentielle gæster. Hvis du gør brug af Influencer marketing, er det vigtigt at du har en tydelig målsætning for samarbejdet, så du kan måle på resultaterne.


Her er tre målsætninger der kan lægge til baggrund for et samarbejde med en influencer:

 1. Øget brandbevidsthed

Øget brandbevidsthed kan måles ved at se hvor mange likes opslaget har fået, og hvor meget engagement. Engagementet er antallet af kommentarer og likes sammenlagt, og sammenlignes ofte med engagementet på andre opslag på samme profil.

 1. Øget salg

Hvis du vil måle øget salg ved en influencer kampagne, kan du få influenceren til at give sine følgere en kupon eller rabatkode, og notere hvor mange gæster gør brug af den. Sammenlign dette med antallet af følgere som likede og kommenterede på opslaget. Det kan give dig en ide om det er den rette målgruppe du har fat i.

Hvis der f.eks. er 5.000 som likede opslaget, men kun 3 som gjorde brug af kuponen, skal i overveje at bruge en anden influencer eller et andet tilbud.

 1. Flere følgere

Nedskriv hvor mange følgere du har før samarbejdet med influenceren, og sammenlign med hvor mange du har efter. Hold det op imod hvor mange følgere, du normalt ville få over sådan en periode.


Fact 38 - Hjemmesider som loader hurtigt, får flere anbefalinger

Dine gæster vil oftere anbefale din restaurants hjemmeside, hvis den loader hurtigt

Finans

En undersøgelse fra Google afslørede, at danskere lægger stor vægt på, om en hjemmeside loades hurtigt, når de beslutter sig for, om de vil anbefale virksomheden til andre eller ej.

Nogle gange er din hjemmeside det første indtryk potentielle gæster får af dig, så det er vigtigt at den er i orden. Hvis din hjemmeside loader langsomt kan det irritere dine besøgende, så de bliver mindre tilbøjelige til at anbefale jer til andre.


Læs videre og få svar med det samme - loader din hjemmeside for langsomt?


 1. Kopier din hjemmeside adresse og sæt den ind på denne side: https://gtmetrix.com.

Det vil fortælle dig, hvor lang tid din startside er om at loade. Hvis din hjemmeside er mere end 5 sekunder om at loade, bør du gøre noget ved dette.

 1. Gør dine billeder mindre

Send dine billeder igennem denne hjemmeside https://tinypng.com, som vil gøre filerne mindre og derfor hurtigere at loade.

 1. Søg hjælp

Ud over disse to trin bliver det ret teknisk, så hvis din hjemmeside loader langsomt, og de mindre billeder ikke gør det bedre, vil vi anbefale dig at søge hjælp hos en professionel virksomhed. Som regel kan den/dem som har bygget din hjemmeside hjælpe dig, og ellers kan du prøve at google "webbureau".


Fact 39 - 28% af virksomheder laver nyhedsbreve uden noget formål

28% af virksomheder har ikke nogle konkrete mål med deres nyhedsbreve

— Statista, E-mail marketing, 2018

Det er en super god ide for restauranter at bruge nyhedsbreve. Du kan få gæster til at skrive sig op til nyhedsbrevene på din hjemmeside, eller give dem en opfordring til det, når de besøger din restaurant.

Men en stor del af virksomheder har ikke nogle konkrete mål med deres nyhedsbreve, og det er et problem, fordi at det gør det svært at måle gevinsten. Hvis du har et mål med dine nyhedsbreve, bliver indholdet mere værdifuldt for din forretning, fordi at det frembringer bestemte resultater. Vi anbefaler, at du har en klar ide om, hvad du vil have ud af de nyhedsmails du sender ud.


Her er fire tips til at måle resultaterne af en nyhedsmail:


 1. Giv dine gæster en rabatkupon i nyhedsbrevet, og hold øje med hvor mange gør brug af denne.
 2. Inkluder links i nyhedsbrevet, for eksempel til jeres hjemmeside, og se hvor mange klikker på linket.
 3. Informer dine gæster om et event i afholder, og se hvor mange køber billet gennem jeres nyhedsbrev
 4. Hold øje med hvor mange afmelder sig dit nyhedsbrev, så du er sikker på, at du laver indhold dine læsere sætter pris på.


Fact 40 - 1800 nye restauranter er åbnet i Danmark siden 2012

Sådan skiller du dig ud fra den hårde konkurrence med tre simple tips

Horesta

Siden 2012 er der åbnet 1.800 nye restauranter i Danmark. Branchen oplever utroligt meget vækst, men det betyder også øget konkurrence, og det mærker de små og mellemstore restauranter hårdest.


To af de ting der er vigtige når konkurrencen skærpes, er at din restaurant tiltrækker nye gæster, og plejer forholdet til deres eksisterende gæster.


Men hvordan gør du så det? Her er tre tips til at få nye gæster samtidig med at du gør noget for dine eksisterende:


 1. Lav en annonce på Facebook

Hvis du vil ramme de gæster som er tilbøjelige til at besøge din restaurant, er det en god ide at lave en kopimålgruppe af de folk som har besøgt din hjemmeside. Det gør du ved at installere et såkaldt Facebook Pixel, som samler data om dem der besøger din hjemmeside, og få Facebook til at lave en kopimålgruppe af disse folk.


 1. Opret et tilbud for nye gæster, om at få 10% på drikkevarer, hvis de skriver sig op til dit nyhedsbrev

Det er en god måde at få folk til at skrive sig op til dit nyhedsbrev, som kan bruges til at minde dine eksisterende gæster om, at de skal besøge din restaurant igen. Det viser sig at det koster op til fem gange så meget at tiltrække nye gæster, som at få gæster til at vende tilbage.

Husk at dit tilbud skal omhandle dit sted (fx tilbud på drikkevare) og ikke at vinde en iPad. På den måde er der gode chancer for at du får mersalg når de indløser tilbudet.


 1. Send nyhedsbreve ud månedligt (eller sjældnere, hvis du ikke har noget at fortælle) hvor du opdaterer dine gæster på hvad der sker i din restaurant

Du kan fortælle dine gæster om tilbud i kører, arrangementer i afholder, eller menu ændringer. Så er der gode chancer for at dine gæster tænker på netop din restaurant, når de skal bestemme sig for hvor de skal spise ude en aften.


Fact 41 - Hver femte krone brugt på restaurantbesøg, går til restaurant kæder

Hvis du ejer en mellemstor restaurant, bruger restaurantkæder hele 273% mere på markedsføring end dig

— Horesta, Normtal Analyse, 16/17

Restaurantkæder udgør kun 7% af de danske restauranter, men sad i 2017 på 23% af omsætningen. Der er selvfølgelig mange grunde til at kæderne omsætter for så meget, men en del af det, er at de bruger rigtigt mange ressourcer på deres markedsfæring!

Faktisk bruger restaurantkæder hele 273% mere på markedsføring end mellemstore restauranter!


Men behøver du en busreklame for at blive fundet af potentielle gæster? Nej, heldigvis ikke.


Vi ved godt, at små og mellemstore restauranter ikke har samme budget som de store restauranter og kæderne, men der er heldigvis stadig massere de kan gøre for at tiltrække gæster gennem god markedsføring.


Her er tre tips til en solid digital markedsføring:

 1. Slå et opslag op på Facebook om ugen

 2. Repost et billede om ugen på Instagram, som dine gæster har lagt op.

Brug #dinrestaurantsnavn til at finde billederne i søgefeltet. Hvis der ingen billeder er, kan du lægge et billede op af dit personale, en af jeres populære retter, eller et flot billede af restaurantens indretning.

 1. Opdater dine sociale medier og din hjemmeside med de events der afholdes i din restaurant


Fact 42 - Danske restauranter oplever mere konkurrence, flere konkurser og faldende indtjening

Med tre simple trin gør du din digitale markedsføring bedre end konkurrenternes

Tv2

Restaurationsbranchen er uden tvivl hård. De seneste år har branchen oplevet en masse vækst, men også meget mere konkurrence. Derfor er det vigtigere end nogensinde at gøre noget ud af den digitale markedsføring.


Ud af den tid dine gæster bruger på digitale medier, som tv og iPad, og traditionelle medier, som avis og magasiner, fylder de digitale medier nemlig langt den største del. I dag er alle aldersgrupper, fra 15 årige til 80 årige på et socialt medie, og udviklingen fortsætter i den retning.


Så hvad kan du gøre for at gøre din digitale markedsføring bedre? Her er vores tre tips til en solid marketingplan:

 1. Lav et Facebook opslag om ugen: Lav et Facebook opslag om ugen. Du kan fortælle dine gæster om menukortændringer, sæsonens råvarer, events i afholder, gode oplevelser med gæster, og nye tilføjelser til jeres personale.
 2. Opdater din hjemmeside: Opdater din hjemmeside med kommende events din restaurant afholder, så dine gæster kan se hvad der sker. Tjek din hjemmeside en gang om ugen, og se om der er noget du kan tilføje.
 3. Lav en Instagramprofil: Slå et opslag op på Instagram om ugen, hvis din målgruppe er under 30 år. Hvis dine gæster primært er over 30 år, vil vi anbefale dig at bruge dine ressourcer på Facebook i stedet.


Fact 43 - Kun 4% af Snapchat brugere følger virksomheder

Er Snapchat det nye Facebook for danskerne?

— Statista, Social media use in Denmark, 2017/2018

Det er vigtigt at huske, at selvom dine potentielle gæster er på et socialt medie, er det ikke sikkert at din restaurant behøver også at være der. For danskerne forholder det sig sådan, at Instagram er det sociale medie, flest bruger til at interagere med virksomheder. Snapchat er derimod ikke populært at følge virksomheder på.


Men hvor skal du så bruge din tid? Her er tre tips til hvordan du kan få mest ud af dine marketingkroner:


 1. Hvis størstedelen af dine gæster er over 30 år, skal du bruge tid på Facebook, og hvis de er under 30 år, kan du med fordel også bruge tid på Instagram.

 2. Hvis mange af dine gæster er turister, så kan du med fordel bruge tid på din restaurants TripAdvisor profil.

 3. Opdater din restaurants hjemmeside, så åbningstider, billeder, menu og booking passer.


Fact 44 - 60% af 15-29 årige er på Snapchat

Mange virksomheder bruger Snapchat i deres markedsføring, men er det smart?

— Statista, Social media use in Denmark, 2017/2018

Snapchat er meget populært blandt de unge danskere, men når alderen går op, falder populariteten. Faktisk er det kun 27% af de 30-39 årige, og 14% af de 40-59 årige som har en bruger på Snapchat.


Men hvad skal du så bruge den information til?


Mange virksomheder er begyndt at bruge Snapchat til at tiltrække nye kunder, men det er vigtigt at overveje, om ens målgruppe er til stede der. Vi anbefaler, at du bruger dine kroner og din tid andre steder. Her er tre ting vi anbefaler, at du bruger dine kræfter på i stedet for Snapchat:

 1. Lav en Facebook annonce, da der er en god fordeling af aldersgrupper på Facebook, og det er danskernes foretrukne sociale medie (du kan komme igang med Facebook annoncering her: https://www.facebook.com/business/ads-guide)
 2. Opdater din restaurants hjemmeside med telefonnummer, åbningstider, gode billeder og de arrangementer i laver
 3. Lav en Instagram profil hvis i ikke har det, da det er en super god måde at nå ud til dine gæster under 30 år på.


Fact 45 - En typisk dansk restaurant får mest omsætning gennem á la carte-salg

Det meste af dit salg kommer måske fra á la carte-salg, men det kan du ændre med disse 5 ideer

— Horesta, Normtal Analyse 16/17

Hvis du driver en mellemstor restaurant, kommer det meste af din omsætning måske også fra á la carte-salg, i modsætning til fra faste menuer.


En måde hvorpå du kan få mere omsætning fra andet end á la carte-salg, er ved at bruge events. Et event er en specifik begivenhed som planlægges og afholdes på en bestemt dato eller over en længere periode.


Fordelen ved et event er, at du kan poste det til din hjemmeside og Facebook-side, og på den måde tiltrække de gæster, som leder efter noget at lave.


Men hvad kan du så lave af events? Her er fem idéer til events, som din restaurant kan gøre brug af i 2019:

 1. En fast 3-retters menu til Valentinsdag
 2. Live musik med et lokalt band
 3. Buffet i forbindelse med Kulturnatten, hvis din restaurant er i København
 4. Nytårsmad og julefrokost ud af huset
 5. Halv pris på take away kaffe mellem kl. 8-11


Fact 46 - Mellemstore restauranter oplever øget omsætning men også øgede omkostninger

Med disse tre tips kan du stå ud blandt andre restauranter i den hårde konkurrence

— Horesta, Normtal Analyse 16/17

Mellem 2016-2017 oplevede danmarks mellemstore restauranter at deres omsætning steg. Desværre steg deres omkostninger også, især omkostningerne til lønninger af medarbejdere.


Men hvad betyder det for dig?


Restaurations-markedet er i vækst, men oplever derfor også øget konkurrence. Det er hårdt for mange caféer og restauranter, så derfor er det ekstra vigtigt at du bruger dine marketingkroner fornuftigt.


Her er vores tre tips, til hvordan du kan få mest ud af din markedsføring:

 1. Vær systematisk - Lav en plan for din markedsføring, i det omfang du har tid og kroner til. Det er bedre at slå et opslag op på Facebook én gang hver uge, end at gøre det fire gange én uge, og så glemme alt om det.
 2. Sats på digitale medier - din målgruppe befinder sig på Facebook og Instagram, og meget lidt af deres medieforbrug går til trykte medier, så sats på at være til stede på Facebook og Instagram
 3. Annoncér på Facebook og Google - Facebook og Google annoncer er en god måde at nå ud til potentielle gæster, i alle aldersgrupper og over hele landet


Fact 47 - 47% af danske Influencers snyder med deres følgertal

Influencer markedsføring er populært, men næsten halvdelen fusker med deres følgertal!

Politiken

Har du overvejet at bruge influencers for at tiltrække flere gæster til din restaurant? Så skal du passe på.

Det er nemlig blevet afsløret, at 47% af danske influencers fusker med deres følgertal. Flere følgere betyder naturligvis, at de kan sælge deres service for flere penge, så derfor betaler du overpris for at nå ud til følgere som enten er falske eller ikke interesserede.

Men hvordan spotter du en profil med falske følgere? Her er tre tips til dette:

 1. Læs kommentarerne: Hvis der er et overtal af generiske kommentarer som emojis, “wow”, “fantastisk”, eller lignende, er det et tegn på at profilen har købt sig til følgere.
 2. Undersøg en håndfuld følgere: Undersøg nogle af profilens følgere. Hvis de ingen opslag har, intet profilbillede, og ingen biografi, eller måske en underlig biografi, så er det tegn på en falsk profil.
 3. Se om engagement er usædvanligt: Engagement rate er et tal for, hvor mange af deres følgere der “liker” eller “kommenterer” på deres post. En normal engagement rate ligger mellem 2-4%. Hvis den er meget lavere eller meget højere, er det tegn på en falsk profil. Sådan tjekker du en influencer på 2 minutter:
 • Læg likes+kommentarer sammen for deres 5 nyeste posts
 • Divider dette tal med antal opslag (altså 5) og gang det med antal følgere
 • Gang nu tallet med 100 for at få procent-satsen, og se om det ligger i den normale rate mellem 2-4%


Husk at vær kritisk når du vælger hvilke influencers du vil arbejde sammen med, da du hurtigt kan bruge for mange penge i forhold til hvad du får tilbage.

Fact 48 - De unge bruger 2% af deres mediebrug på trykte medier

Unge bruger 2% af deres medieforbrug på trykte medier

DR

Det er godt at bruge avisannoncering som en del af din markedsføring, men det er vigtigt at det ikke står alene. De 15-29 årige bruger kun 2% af deres daglige medieforbrug på trykte medier. Resten af deres opmærksomhed er altså rettet mod digitale medier, så vi vil klart anbefale dig at være til stede der, for at fange denne gruppes interesse.


Her er vores tips til at nå ud til de 15-29 årige:
 • Annoncér på Facebook
 • Vær til stede på Instagram
 • Opdater din hjemmeside


De unge lægger vægt på din online tilstedeværelse, så sørg for at de profiler du har, afspejler din restaurant på en positiv måde. Opdater åbningstider, billeder, telefonnumre og links, og sørg for at poste på de sociale medier når du har noget at fortælle målgruppen om.