Facebook konkurrencer er meget populære, men er de dine penge værd i 2020? Læs om fordelene og ulemperne for din restaurant ved at køre Facebook konkurrencer - Tilde
Af Astrid Ulv Thomsen, publiseret d. 26/1 2020 | 4 min.

Guide til Facebook konkurrencer der skaffer gæster

Facebook konkurrencer er populært i Danmark, og får hvert år millioner af interaktioner. Hele 70% af befolkningen har en profil på Facebook - og mange virksomheder bruger konkurrencer for at nå ud til dem.


Men virker konkurrencer?


Fordelen ved konkurrencer er, at du får meget reach, hvilket betyder at dit opslag bliver set af mange forskellige personer. Det er fordi at Facebook viser folk det som deres netværk kommenterer på. Så når de tagger hinanden og kommenterer på din konkurrence-post, får deres netværk det at se.


Men når det så er sagt, så er der bestemt også ulemper!


Den største ulempe ved konkurrencer er, at du ikke kan styre hvilken målgruppe du når ud til. Fordi opslaget bliver delt rundt i folks netværk, er der lille chance for at du rammer den rette, interesserede gruppe folk.

En anden ulempe kan opstå, når der ikke er sammenhæng mellem den præmie du udlover og det din restaurant laver. I den situation vil de personer som deltager i konkurrencen kun være interesseret i præmien, og ikke i din restaurant.

Et klassisk eksempel er at udlove en iPad, når din virksomhed sælger noget helt andet.

Interesseret i restauranten eller præmien?

Det store spørgsmål ved konkurrencer er, om de der deltager er interesserede i din restaurant, eller i den præmie du udlover. Derfor er det enormt vigtigt, at præmien afspejler din restaurant.

Lad os tage et eksempel!

En restaurant vil gerne have flere følgere på Facebook, så derfor laver de en konkurrence, hvor den heldige vinder får 2x biografbilletter.

Opslaget får 3.000 kommentarer og profilen får 200 nye synes godt om, hvilket restauranten er glad for. Hvad de ikke ved, er at de 200 nye følgere kun er interesserede i at se, om restauranten vil udlove flere biografbilletter...


Restaurantens næste problem opstår, når de senere beslutter sig for at lave en Facebook annonce.

Hvis man ikke har så mange følgere på Facebook, kan man nemlig med fordel få Facebook til at lave det som hedder en twin målgruppe (finder folk som ligner de personer der synes godt om siden).

Restauranten sætter Facebook til at lave en twin målgruppe, og markedsføre deres nytårs takeaway menu.

Men den data Facebook bruger for at finde målgruppen er blevet ødelagt, på grund af de mange "synes godt om" siden fik igennem konkurrencen.

Men betyder det så at konkurrencer er et no go?

Det kommer an på hvordan du laver dem, og hvilken virksomhed du er! Hvis du er en kæmpe onlineshop der søger kunder over hele landet, giver det god mening at tiltrække sig likes og omtale gennem konkurrencer. Men hvis du er en lokal restaurant, der prøver at få fat i gæster fra lokalområdet, er det svært at styre hvem der kommer til at se dit opslag.

Konkurrencer der skaffer gæster

Hvis du beslutter dig for at lave en Facebook konkurrence, er der nogle ting som skal være på plads. Her er vores guide til en god konkurrence som skaffer gæster:


1. Vælg hvad du vil have ud af konkurrencen

Det kan være:

 • Flere følgere på Facebook
 • Reklame for dit nye menukort
 • Få folk over på din hjemmeside

Fælles for disse tre eksempler er, at det er noget målbart - og det er altid godt at kunne måle på dine marketing tiltag!


2. Vælg din præmie

Dette er et vigtigt punkt! Din præmie skal:

 • Være relevant for din restaurant (iPad = 👎, 2x forretter = 👍)
 • Matche indsatsen for at deltage (hvis de skal ind på en landingsside og udvælge deres favoritret fra dit menukort, skal præmien være større end hvis de bare skal synes godt om opslaget)
 • Lede til mersalg (Undgå at udlove en hel menu inklussiv drikkevare, da det er en god mulighed for mersalg)


3. Opsæt konkurrencen på Facebook

Og det gør du sådan her:

 • Skriv en fængende tekst (brug STORE BOGSTAVER, fed, kursiv, massere af linjeafstand, korte sætninger og emojis 😁 - det øger læsevenligheden på en skærm!)
 • Gør instruktionerne tydelige
 • Gør det klart at Facebook ikke er associeret med din konkurrence, ved at skrive ”Denne konkurrence er ikke sponsoreret, støttet, administreret af eller associeret med Facebook” i bunden.
 • Gør konkurrencens varighed tydelig

Tom for ideer?

Her er fem konkurrenceideer som engagerer gæster i din restaurant:

 1. Fotokonkurrence: Bed dine følgere om at indsende et billede af deres bedste hjemmelavede ret, og udvælg en vinder
 2. Opfind en ny ret: Bed dine følgere om at opfinde en ny ret, og udvælg den lækreste som vinder
 3. Stem på retter til menukortet: Bed dine følgere om at stemme på de retter, som de synes skal tilføjes til jeres menukort
 4. Test nye retter: Udlov en ny ret på menukortet, og bed vinderne af konkurrencen om at give dig deres mening
 5. Giveaway: Hvis du vil gøre brug af giveaways er det vigtigt at du udlodder en præmie som har noget med din restaurant at gøre - altså ikke en iPad. Du kan for eksempel give et gavekort til din restaurant, eller 2x gratis forretter.

Konklussionen

 • Hvis din målgruppe er fordelt over hele landet, kan det godt betale sig at lave Facebook konkurrencer
 • Hvis dine gæster er lokale, kan Facebook konkurrencer ødelægge den data, som du bruger til at lave annoncer
 • Hvis du vælger at lave konkurrencer, skal du planlægge indholdet omhyggeligt
 • Det er en dårlig ide at udlove en præmie, som ikke passer til det du udbyder

Har du spørgsmål?

Hvis du har nogle spørgsmål, så er du altid velkommen til at kontakte os på tlf +45 2594 2720, eller fange os på e-mail kontakt@heytilde.com

Vil du holdes opdateret?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv løbende opdateret på ny tiltag i hotel og restaurantbranchen